vjezbam u trudnoci

4 načina kako je trudnoća poboljšala (a ne pogoršala) moj fitness

5
(22)

Nekome tko voli biti “u formi”, redovito trenirati i dosta je orijentiran na svoje tijelo – trudnoća se može činiti poput (uvjetno rečeno) koraka unazad.

Što će biti s mojim fitnessom kada zatrudnim?
Hoću li izgubiti mišiće/jakost/izdržljivost?

Tijelo koje je 9 mjeseci usmjereno na stvaranje novog života ne može ganjati neke fitness ciljeve. Uz to, normalno je biti nesiguran i ne znati kako vježbati u prvom tromjesečju.

No, evo me u 37. tjednu trudnoće i moram priznati da sam se dobro iznenadila!

Ne, nisam “fit” na isti način kao i prije 9 mjeseci, ali ne osjećam se kao da sam išta izgubila, dapače. 

Evo i zašto…

1. Naučila sam (bolje) disati

Znam, neki će odmah zakolutati očima… I ja bih, prije ovog iskustva.

Puno puta čujemo priče o važnosti disanja pri vježbanju, ali i općenito. Ali rijetko uistinu uzmemo vremena da radimo na tome. 

Nekako se čini manje bitno od ostalih stvari čiji učinak možemo mjeriti brojevima ili vidjeti u ogledalu. No, disanje je uistinu temelj svih naših pokreta i procesa u tijelu. Ozbiljnije sam se posvetila tome kada sam shvatila da imam dijastazu trbušnih mišića. Da nije bilo trudnoće i dijastaze, vjerojatno nikada ne bih naučila o trodimenzionalnom disanju i njegovim dobrobitima.

Evo kako mi novo stečeno iskustvo trodimenzionalnog disanja koristi za fitness i nakon trudnoće:

  • Pravilnije usmjeravanje pritiska pod opterećenjem – manji pritisak na zdjelično dno kod dizanja utega
  • Bolje postavljanje posture u vježbama = pravilnija forma
  • Tehnika za brzo opuštanje, a oporavak je važan za fitness, pogotovo kada je vremena malo.

2. Razvila sam osjećaj za posturu

Trudnoća je doista nepredvidiva. Iz dana u dan pojave se novi neočekivani problemi. Prava lutrija bolova i neugodnosti. Osobno sam imala puno sreće i jako malo bolova. Ali sam već rano u trudnoći uočila dijastazu.

Možda najkorisnija od svih navika koje sam stekla u trudnoći je redovito provjeravati svoje držanje (i disanje). Ova je navika proizašla iz prvotne panike da ću ako ne pazim pogoršati svoju dijastazu. Kasnije je prešla više u traženje udobnosti u raznim položajima sa sve većim trbuhom. Nekima pažnju na tijelo stalno vraća činjenica da ih nešto (novo) boli. Pozitivna strana tih nelagoda je da to možete iskoristiti na razvijanje korisne navike “vraćanja svijesti u tijelo”.

Primjer: Dok kuham, dok sjedim, dok hodam… redovito se sjetim obratiti pažnju na to je li mi prsni koš u ravno iznad zdjelice, te dišem li dijafragmom. Ili stojim li s preravnim koljenima, naginjem li se prema naprijed ili je li mi trup prenapet. Kako kad. Pa se nježno ispravim.

Zašto će mi to koristiti za cijeli život:

  • Na naše tijelo više utječe ono što radimo 23 h dnevno, a ne 1 h kada treniramo. Navika da redovito provjeravamo svoje držanje može uistinu dovesti do promjene posture dugoročno, što će se odraziti i na vaše vježbe u teretani. Bolja forma = bolji učinak. Nema tih vježbi istezanja koje će nadoknaditi loše držanje cijeli dan.

3. Shvatila sam što znači “slušaj svoje tijelo”

Puno puta sam čula da trebati slušati svoje tijelo…

Nisam ni bila svjesna koliko su mi isprazno zvučale te riječi, niti koliko mojim treninzima upravlja moj ego. Sve dok se nije počelo raditi i o nekom drugom, a ne samo meni.

Budući da je vježbanje na početku trudnoće zbunjujuće (a i kasnije), bilo je jako važno naučiti se osloniti na “osjećaj”. Ali iznenadilo me koliko je to postalo lakše jednom kada se tijelo počelo mijenjati.

Valovi umora dolaze i odlaze tako snažno da nemaš druge nego im se pokoriti. A tijelo jako brzo počne davati znakove da je neka vježba postala “čudna”. Pogotovo ako imamo prethodnog iskustva u vježbanju.

Primjer: Ja sam već pri kraju prvog tromjesečja mogla osjetiti da obični sklekovi nisu više za mene. Osjećaj u trbuhu jednostavno je bio “krivi”. 

Ono što iz ove lekcije mogu ponijeti za svoj fitness do kraja života je:

  • Odmor je uistinu važan koliko i trening, zapravo važniji. Onima koji vole vježbati lako je pretjerati, bez da su toga svjesni. A to može biti kontraproduktivno.
  • Samo zato što možeš (natjerati se nešto napraviti bez da pukneš), ne znači da i trebaš. Razmisli dvaput jesi li dovoljno spavala, jela itd. da stisneš zube i odradiš trening ili je bolje odmoriti.
  • Kad je dobro – udaraj! Ima dana kad nakon zagrijavanja osjetimo da možemo raditi čuda, e pa tad je najbolje iskoristiti val i pošteno odraditi trening.

Realno… Fitness za nas normalne ljude, i kao fizička spremnost/zdravlje i kao izgled, ovisit će najviše o kontinuitetu i o prehrani. A ne tome koliko jako trenirate. Da, možete trenirati jako intenzivno i jesti jako puno i biti super fit, zašto ne. Ali možete i trenirati malo, jesti uravnoteženo te i dalje biti skroz fit. A koja mama to ne bi htjela? Ja znam na što ću ciljati nakon ove trudnoće. 🙂

4. Otkrila sam “nove” vježbe

Na početku sam još mogla pratiti svoj uobičajeni program u teretani smanjujući težine, ali s vremenom sam počela osjećati da je za mene prošlo vrijeme “liftanja”. Prebacila sam se sa šipke na (sve manje i manje) bučice i elastične trake. Kako bi održala razinu intenziteta počela sam raditi razne kombinacije…

Primjer: Otkrila sam neke učinkovite kombo-vježbice, prikladne za sva tromjesečja, kao npr. sumo čučanj + predručenje (sumo squat + front raise) i kosi iskorak + podizanje koljena (curtsy lunge + high knee), koje održavaju puls dovoljno visoko za granicu umjerenog intenziteta, bez velikog pritiska na trbuh. I odlično pogađaju ciljne zone – najviše mišiće stražnjice (koji pomažu dobrom držanju uz veliki trbuh) za koje sam se brinula kako ću uspjeti dobro trenirati bez uobičajenih velikih težina.

curtsy lunge - high knee - trudnoca vjezbe

Osim toga, uvela sam razne vježbe za gornji dio leđa (kao npr. Cuban press) koje sam prije radila usput (jer sam imala osjećaj da čučnjem, potiskom i mrtvim dizanjem više manje zadovoljim sve potrebe većih mišićnih skupina, a sada ih radim ciljano i primjećujem rezultate!

Kako će ovo obogatiti moj fitness do kraja života:

  • Lakše ću sastavljati ciljane, intenzivne treninge s malim težinama i tako zamijeniti neke odlaske u teretanu učinkovitim treninzima kod kuće kada budem kratka s vremenom.
  • Obraćat ću više pažnje na dijelove tijela koji puno rade tijekom dana (npr. gornji dio leđa), a kojima sam se inače manje posvećivala zbog usmjerenosti na vježbanje nogu i/ili cijelog tijela.

A najbolje od svega … sve je to došlo prirodno i spontano, kroz proživljavanje raznih promjena na tijelu. I zato mislim da svatko može otkriti nove fitness lekcije u trudnoći i to u svom ritmu!

Sa svakim novim tjednom trudnoće, usmjerite se na ono što možete, a ne na ono što vam je postalo preteško – otkriti ćete nešto novo!

Koliko je koristan članak?

Ocijenite kvalitetu članka!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *