Trčanje s dječjim kolicima: tehnike, savjeti, kalorije...

Par stvari koje će vas zanimati prije nego krenete trčati s dječjim kolicima!

Trčanje s dječjim kolicima: tehnike, savjeti, kalorije...

Volim vježbati. Već godinama imam tu naviku i jako mi je važna. 

Pa kad sam zatrudnjela odmah sam vidjela slike… radim čučnjeve s bebom, trčim s dječjim kolicima… 

Trčim s kolicima? Ček malo, a kako se to radi? Trebaju li mi posebna kolica? Isplati li mi se to uistinu ili je to samo maštarija nastala “scrollanjem” Instagrama?

Bacila sam se u malu potragu za odgovorima i ono što sam saznala o trčanju s dječjim kolicima želim podijeliti s vama. 

💡
U posebnom članku saznajte sve o trčanju nakon porodaKako i kada početi…

Kakva kolica vam trebaju

Za trčanje se koriste posebna kolica. Ok, nitko vam ne može zabraniti da trčite kako god hoćete, ali radi sigurnosti vašeg djeteta svakako odaberite kolica napravljena za trčanje tzv. “jogging stroller” na engleskom. 

Kolica za trčanje imaju sljedeće karakteristike:

 • 3 (veća) kotača umjesto 4 uobičajena 
 • Dodatne amortizere
 • Pojas za dijete učvršćen u 5 točaka (umjesto uobičajene 3 točke)
 • Ručna kočnica i kočnica za prednji kotač (prednji kotač se mora “zaključati” prije trčanja kako ne bi skretao ako naiđete na prepreke)
🙋‍♀️
Moj primjer: Ja sam nabavila Chicco Trio Activ3 kolica tj. 3 u 1 sustav (autosjedalica, košara…). Koštalo me nekih 600 € na popustu u Trstu. Dijete ima 6 mjeseci i tek sam krenula trčati s kolicima, ali zasada sam super zadovoljna. Jedino ti veliki kotači zauzmu puno mjesta u autu, pa budući da su mi to jedina kolica kad s njima negdje putujem drastično se smanji prtljažnik…

Kada je dijete spremno za trčanje

Svaki proizvođač trebao bi naznačiti u kojoj dobi je moguća sigurna uporaba kolica za trčanje. Uglavnom se mora pričekati da beba ima odličnu kontrolu vrata i glave (nekih 6-9 mjeseci). No očekujte da će trčanje bolje funkcionirati kada dijete bude starije. Svakako se javite pedijatru prije nego odlučite krenuti, on najbolje zna stanje razvoja vašeg djeteta!

Koje su tehnike trčanja uz kolica i kako se razlikuje od običnog trčanja

Promatranjem ljudi koji trče s kolicima istraživači su identificirali 3 tehnike(1):

 1. Držanje jednom rukom
 2. Držanje s dvije ruke
 3. Guranje + hvatanje (Odgurivanje kolica ispred sebe pa trčanje do njih)

Savjetuje se krenuti s pridržavanjem s dvije ruke, jer je “najsličnije” običnom, slobodnom trčanja te omogućuje postizanje “sličnijih” brzina, kaže istraživanje.(1) Ova sličnost je pod navodnicima jer se istraživanja ne slažu u zaključcima oko toga koje su točne razlike, no dvije stvari su sigurne. Kada trčite uz kolica koraci su kraći, a brzina se smanjuje (jer teret kolica aktivnost čini zahtjevnijem pa tijelo automatski usporava). Osim toga, trčanje s dvije ruke manje je zahtjevno od druge dvije tehnike, zbog čega troši i malo manje kalorija (i dalje više od običnog, vidi primjer dolje).

Kad se naviknete možete probati i trčanje s jednom rukom, ali u tom slučaju nemojte zaboraviti mijenjati ruke, da ne bi stalno gurali isto stranom i pokrenuli neku neravnotežu.

Guranje + hvatanje troši najviše kalorija (vidi dolje), jer je najzahtjevnije i treba najveću prilagodbu.

Važno: “Guranje + hvatanje” može biti opasno! Ako se odlučujete na ovu tehniku morate biti na širokom ravnom terenu, bez ikakvih prepreka, prometa itd. te posebno oprezni!

Trošite li više kalorija trčeći uz kolica

Što se tiče energetske potrošnje, trčanje uz kolica troši 5-8% energije više od običnog trčanja, zaključak je istraživača(1)

🧊
Realnost: Je li 8% kalorija više uopće nešto što će učiniti znatnu razliku za vaše mršavljenje? Iskreno, teško. Ako uistinu ovisite o tih 50-ak kalorija više, teško ćete vidjeti i održati rezultate. Održivo mršavljenje temelji se na promjeni životnog stila (ponajviše prehrambenih navika!), a tu trčanje s kolicima najviše doprinosi tako da uklanja vremensku barijeru za kretanje (dijete je s vama, ne morate ga dati na čuvanje da bi vježbali) i time omogućuje stvaranje navike tjelesne aktivnosti.

Sljedeći primjer kalorijske potrošnje trčanja s kolicima izračunala sam za sebe, možete izračunati svoj primjer na ovoj stranici (mjere su malo nezgodne).

💡
Trčanje s/bez kolica: primjer kalorijske potrošnje

⚖️ Tjelesna težina: 60 kg
🏎️ Brzina trčanja: 10 km/h
⏱️ Trajanje trčanja: 30 minuta

Bez kolica: ~ 440 kcal
S kolicima, držanje s dvije ruke: ~ 470 kcal
S kolicima, držanje jednom rukom: ~ 480 kcal
S kolicima, “guranje + hvatanje”: ~ 500 kcal

^*Ove brojke ne mogu biti precizne, ali dovoljno dobro ilustriraju razliku, a na vama je da procijenite je li vam značajna 🙂

Što ako želite trčanje s kolicima pretvoriti u intenzivnu aktivnost (potrošiti što više kalorija ili bolje rečeno odraditi što teži trening)?

U tom slučaju vrijedi kao i obično – morate se “gurnuti”. Doslovno i preneseno. Nakon početne prilagodbe trudite se s kolicima postići brzine što sličnije vašem uobičajenom tempu (mislim na rekreativno trčanje, lagani/srednji tempo, ozbiljniji trkači svakako razliku više brzina i neće “zadovoljiti” potrebe treninga trčeći uz kolica) i, ako želite više, uvježbajte najzahtjevniju tehniku, a to je “guranje + hvatanje”. Ponovno spominjem – ova tehnika zahtjeva iznimnu opreznost i idealne uvjete za sigurnost, ne možete samo tako ostavljati kolica ispred sebe na cesti…

Par dodatnih savjeta za trčanje s dječjim kolicima

 • Unaprijed odredite rutu! Ciljajte na široke puteve gdje nema gužve… ako mislite samo izaći i trčati po kvartu brzo ćete shvatiti da je to jako nespretno, a može biti i opasno. Npr. hodajte do obližnjeg većeg parka kao zagrijavanje i onda tek tamo počnite s trčanjem..
 • Ovdje ćete naći plan za početi trčati nakon poroda – slobodno neki od trening iz plana pokušajte uz kolica
 • Smanjite očekivanja – možda ćete često zastajkivati, pa nemojte razraditi totalni plan treninga koji će vas poslije razočarati (i računajte na to da je trčati s kolicima teško i nećete baš lako, ili ikako, postići brzine koje si zamišljate ili ste navikli)
 • Očekujte da će vam trebati vremena da savladate tehniku i osjećate se kao da “štima”
 • Pazite da osigurate dijete od sunca/kiše i obucite ga mu ne bude hladno ako puše itd.
 • Računajte na to je li dijete sito/umorno prije nego krećete, te da li vam odgovara da zaspi dok trčite
 • Ponesite vodu i užinu ako treba (za sebe i dijete)
 • Nemojte zaboraviti staviti igračku u kolica 😀